SLS i hud- och hårvård

Natriumlaurylsulfat mer känt som SLS, Sodium lauryl sulfate är ett tvålämne som oftar är basen i flytande tvålprodukter och schampon. Det finns bland annat i tandkräm, munskölj, flytande tvål, badskum, raklödder diskmedel och tvättmedel. Studier har påvisat att SLS kan ge permanenta skador på ögonen hos små barn och det beskrivs som ”väldigt farligt och svårt irriterande kemikalie”.. SLS är hudirriterande, allergiframkallande och miljöbelastande. Det kan vara samma SLS i tvålen som i biltvätten. Silikoner används ofta i hårprodukter och enda sättet att få bort det är med sulfater. Det löser vi genom att undvika silikon i produkterna så behöver du inte köpa schampo med sulfater. Enkelt!

Så påverkar SLS dig

Badskum innehåller ofta Sodium lauryl sulfate – SLS

  • Koncentrerad natriumlaurylsulfat irriterar huden och fräter ögonen – det används i kliniska studier då man behöver irritera. Utspätt i schampo till 15 % anses risken vara liten, särskilt som kontakttiden är kort. Irritation har lindrats med rapsolja som antagligen fungerar genom sina höga halt steroler.
  • Slemhinnorna är känsligare än huden och natriumlaurylsulfat irriterar särskilt i underlivet (flytande tvål) och munnen (tandkräm). Den som har såriga blåsor i munnen (afte) rekommenderas av tandläkare att byta till en tandkräm utan natriumlaurylsulfat. Många blir bra av det men inte alla.
  • Åtminstone en del av irritationen av kommer av att natriumlaurylsulfat fullgör sin uppgift så väl: Den kraftiga avfettningen tar inte bara bort smuts utan också det skyddande fettet på huden och slemskiktet på slemhinnorna. Torrhet och klåda på huden och blåsor i munnen är typiska tecken på att skyddet försvagats. Enligt tyska forskare kan det också skada tändernas emalj.
  • Kan ge kosmetikaakne (pyttesmå knottriga utslag i ansiktet), som går bort då man slutar använda preparat med natriumlaurylsulfat.

Läs mer: shenet.se. Läs hela texten här.

Lämna ett svar