Är bekämpningsmedel en nyttig tillsats?

Det finns ett talesätt som säger: ”Ett äpple om dagen håller doktorn borta”. Men är det verkligen så? I dag finns det bekämpningsmedel på var och varannan frukt och grönsak. Bekämpningsmedel som bland annat är cancerogena och reproduktions- eller hormonstörande. Naturskyddsföreningen skriver att arbetare som besprutar vindruvor drabbas av testikelcancer och hjärntumörer oftare än andra och rester av bekämpningsmedel hittas i vindruvor och vin. Bekämpningsmedel i maten? Nej tack!

När jag tidigare åt oekologiska vindruvor och bananer till exempel så började jag nysa och få ont i kroppen. Jag trodde att jag var överkänslig mot frukterna men i själva verket tror jag att det var bekämpningsmedlen. Nu äter jag uteslutande ekologiskt och har inte dylika besvär. Dyrt med ekologiskt? Välj bort godis och välj ekologiskt tycker jag. Hur dyrt är det inte att bli sjuk och gå på utredningar, köpa mediciner eller vad som nu kan vara följden. Dessutom har ekologiskt blivit billigare än vad det var för några år sedan. Till exempel Willys har börjat satsa på ett större ekologiskt utbud.

Om bekämpningsmedel dödar insekter och ”skadedjur” vad tror du att det gör med dig?

Olika bekämpningsmedel kan ha dessa effekter:

  • Testikelcancer
  • Hormonstörande
  • Barnleukemi
  • Parkinsons sjukdom
  • Sämre kognitiv förmåga hos barn

Detta om något borde väl uppmuntra till att köpa ekologiskt eller KRAV-märkt i fortsättningen.

Lista över de mest besprutade livsmedlen: ”Dirty Dozen”

Källor:
Risker och effekter av bekämpningsmedel – Naturskyddsföreningen (bilden på sidan är ganska talande)
SLU – EPOK

Lämna ett svar