En närmare titt på ekologisk hudvård

För oss som inte vill smeta in kemikalier på huden handlar det om att ersätta det vi väljer bort mot något annat som är bättre och ofarligt. Men let’s face it, ingredienslistorna är långa och komplicerade och vi måste ha förstoringsglas för att överhuvudtaget kunna läsa vad det står. I vissa fall hjälper inte ens det när texten smälter samman med färgen på förpackningen eller innehållet. Hur ska vi göra då för att skydda huden och ge den bästa möjliga vård?

Ekologisk hudvård

Vi kan välja ekologiska hudvårdsprodukter. Eller…? Att en produkt deklareras som ekologisk säger egentligen ingenting eftersom det inte finns några klara direktiv i eko-märkningarna. Det finns helt enkelt inga krav som reglerar om en hud- eller hårvårdsprodukt får kallas ekologisk eller inte. Faktum är att det räcker om en procent av innehållet består av ekologiska komponenter för att den ska få kallas ekologisk. I många konventionella skönhetsprodukterna är huvudingrediensen vatten (även i naturliga krämer). En lotion kan innehålla upp till 95 % vatten. Vatten är det som blir dåligt först i hudvårdspreparat och det är till och med mer hudirriterande än konserveringsmedel i många fall. Endast naturliga fasta krämer och salvor kan framställas 100 % ekologiskt eftersom de inte behöver konserveringsmedel i och med att de inte innehåller vatten. Ekologisk hudvård.

”Less is more”

Inom modevärlden heter det ”less is more”. Den frasen stämmer väldigt bra in på hudvårdspreparat också. Ju färre ingredienser desto renare produkt och lugnare för huden. Personligen väljer jag hellre ekologiska/KRAV-märkta kallpressade oljor som jag själv blandar ihop än en produkt som innehåller vatten med konserveringsmedel. Om jag ska välja mellan ekologiskt och KRAV så väljer jag hellre KRAV eftersom de har mer restriktiva regler.

Källor:
Skillnad på KRAV och Ekologiskt
Vad är det i burken?

Lämna ett svar