Cocktaileffekten

Det talas mer om mer om cocktaileffekten idag. Med cocktaileffekten menas att när olika kemikalier blandas kan deras effekt förändras. Varje dag utsätts vi för tiotusentals kemikalier. Kemikalier som inte fanns för några årtionden sedan. En stor del av dem får vi i oss bland annat via kosmetika- och hygienprodukter.

Börjar dagen med kemikalier?

Varje morgon tvättar vi ansiktet, smörjer in oss, borstar tänderna, sminkar oss, använder kanske stylingprodukter i håret och stryker deodorant under armarna. Redan där har vi använt minst sex olika produkter som förmodligen innehåller en massa olika kemikalier om de inte är 100% ekologiska. Under dagen fortsätter vi att utsättas för kemikalier på olika sätt. Tänk att i vår del av världen så använder en kvinna i genomsnitt 13 produkter dagligen och var och en av dessa produkter innehåller i snitt 20 ämnen vilket blir 260 ämnen (!) då är parfymen inte inräknad. Ingen vet vad som händer när dessa ämnen blandas med varandra i kroppen eftersom en fjärdedel av de har okända effekter. Vad vi i alla fall vet med säkerhet är att cancer ökar och fertiliteten har minskat radikalt senaste 50 åren. Cocktaileffekten

Grannlandet Danmark upplyser om kemikalier

Danmark ligger före Sverige när det gäller att öka medvetenheten hos befolkningen angående farliga ämnen som finns i kosmetika- och hygienartiklar. De har tryckt upp broschyrer som delas ut till gravida kvinnor och mödrar om vad de ska undvika för att skydda sitt barn från hormonstörande ämnen. De avråds från att använda kosmetika, krämer och parfymerade produkter. Man kan ju hoppas att Läkemedelsverket i Sverige hoppar på det tåget snart.

Alla drabbas

Faktum är att det du sätter på dig skadar inte bara dig men även människor omkring dig. Dels utsätts andra för dina starkt parfymerade produkter när de är i din direkta närhet. Men i det stora hela så förstörs även naturen. Det du använder på kroppen vandrar igenom din kropp (vissa ämnen kanske till och med stannar där) och så småningom kommer det ut i naturen när du uträttar dina behov. Många syntetiska kemikalier kan inte brytas ned utan blir långlivade miljögifter som lagras i djur och natur.

Jag röstar med mitt förhållningssätt

Jag tänker: Om syntetiska kemikailer inte kan brytas ned i naturen och blir långvariga miljögifter, händer då inte samma sak med dessa ämnen i min kropp? Ju mer min medvetenhet ökar, desto mindre konventionella hygien- och kosmetikaprodukter i mitt badrum. Tråkigt? Näe, skönt. Skönt att jag kan ta kontroll över mitt eget liv och slippa alla kemikalier som förpestar mig, andra människor och naturen. Låt dig inte luras av industrin som pumpar ut reklam och vars enda uppgift är att tjäna så mycket pengar som möjligt på din bekostnad. Skulle du inte vilja ta kontroll över ditt liv och din vardag och lägga dina pengar på det som får dig och din omgivning att må bra istället? Genom att välja ekologiskt så röstar du emot miljöförstöring.

Kvalitativt liv och arv

Jag blir faktiskt mörkrädd ju mer jag läser om det här. Det skulle vara så lätt att blunda och låtsas att det inte finns och tänka att vi ska alla dö en dag. Men det handlar faktiskt om livskvalitet och hur vi ska leva och dö. Ja, vi kommer alla att lämna jordelivet en dag men frågan är hur vi lämnar. Om jag får välja att dö i cancer eller någon annan sjukdom, eller att dö en naturlig död när min tid är kommen, så väljer jag naturligtvis den naturliga. Jag vill leva ett kvalitativt liv och må bra. En annan aspekt är också arvet vi lämnar över till nästa generation. Faktum är att det ser inte ljust ut när man ser de senaste 50 årens utveckling. Det är dags att vända trenden.

Vänta inte tills du är drabbad

Tyvärr är det väl så att många börjar bry sig om de här sakerna när de börjar må dåligt på något sätt. Hälsan sviktar. Man blir överkänslig, allergisk eller reagerar på mat eller olika ämnen i kosmetikaprodukter. Så var det för mig. Det började med klåda, snuva, feberkänningar. Efter ett par år har jag nu fattat att jag är överkänslig mot vissa saker och faktiskt allergisk. På pricktest har jag fått utslag på gråbo och timotej och med det kan det ju följa korsallergier. Dessutom har jag dragit mig till minnes att min mamma arbetade med att plantera skog när hon var ung, innan hon fick mig, och använde DDT som bekämpningsmedel. Vem vet hur det påverkade henne och sedan mig?

Källa: Badskumt av Katarina Johansson.

Mer läsning:
Karolinska Institutet – Fler kemikalier i vardagen: Barnen mest utsatta.
Karolinska Institutet – Cocktaileffekt gör kemikalier giftigare
Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA

Den 1 juni 2007 trädde REACH (= Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) i kraft. Det viktigaste målet med REACH är att skydda människors hälsa och miljö och det ska uppnås genom en säker produktion, användning och återvinning av kemikalier.

Lämna ett svar