Honung som ansiktsrengöring

Söker du en 100% naturlig rengöring till ditt ansikte? Då kanske honung är något för dig. Den är ypperlig att rengöra huden med, speciellt om du har torr och känslig hy. Den är antibakteriell, återfuktande och milt exfolierande. Det har återfunnits så mycket som 182 olika ämnen i honung som innehåller antioxidanter, vitaminer samt mineraler och den har använts inom läkekonsten i flera tusen år.

Känns huden väldigt irriterad så ge den en lugnande honungstvätt eller honungsmask.

Honung som rengöring

Du kan använda ren honung för att rengöra ansiktet med. Ta då en liten klick och smörj in på fuktat ansikte. Skölj med ljummet vatten. Eller så kan du testa dessa varianter:

  • Blanda honungen med lite kokosfett (som också är antibakteriell och porsammandragande), smörj in ansiktet och torka med en varmt fuktad handduk.
  • Blanda eget honungsvatten. Ta cirka 1/2 tesked honung och blanda i 50 ml ljummet vatten (kokt vatten som svalnat). Häll i en glasflaska med spraypump. Spraya innan du smörjer in ansiktet. Jag brukar även fixera sminket genom att spraya lite honungsvatten över ansiktet när jag är färdigsminkad.
  • Använd ren honung som ansiktsmask och låt sitta cirka 10-30 minuter. Skölj med ljummet vatten. Eller blanda honungen med lite aloeverasmör och låt sitta lika länge. Ansiktet blir väldigt mjukt efteråt.

Inga tillsatser tillåtna

Honung som säljs just som ”honung” får inte innehålla tillförda tillsatser eller ingredienser. Däremot är det tillåtet att den med olika ursprung. Det är dock lite klurigare att kontrollera en ekologisk odling eftersom bin kan flyga 5-6 kilometer när de söker dragväxter. Svenska KRAV tillåter inte att kuporna befinner sig nära besprutade marker men det finns inga exakta avståndskrav till skillnad mot exempelvis finska eko-märket LUOMU som sätter gränsen vid 1,5 km.
OBS! Flytande honung ses som manipulerad eftersom den har blivit uppvärmd vilket dödar det mesta av enzymerna. Så då kanske du hellre väljer den fasta varianten.

Källor:
Shenet.se
Alltomhonung.se
Beautycomesclean.se

Lämna ett svar