Torr hud – Fuktfattig eller fettfattig

Fler har upptäckt fördelen med OCM (Oil Cleansing Method) som innebär att du använder endast vegetabiliska oljor i din hudvård. Huden mår väldigt bra av det. Du återställer hudens fukt/fettbalans om den har varit mycket uttorkad på grund olika orsaker. Men det kan också vara så att du öser fett på huden men ändå upplever den som torr. Då kan huden ha drabbats av en transepidermal vattenförlust, Trans Epidermal Water Loss (TEWL). Så du kan antingen ha en hy som saknar fett, men du kan också ha en hud som saknar fukt. I båda fallen uppfattas huden som torr.

Fettfattig hud

En fettfattig hud är en hud som saknar fett. Det kan du drabbas av om du till exempel använder uttorkande rengörings- och återfuktningsprodukter. Många konventionella kosmetikaprodukter innehåller syntetiska ämnen och starka komponenter som kan vara både uttorkande, allergena och i värsta fall även innehålla cancerogena komponenter. Annat som kan påverka hudens fettbalans är din kost, miljön du befinner dig i, livsföring och andra faktorer i din omgivning. Även med åldern sjunker hudens fetter (lipider).

En fettfattig hud behöver en fetare kräm men i vissa fall behöver den även mera fukt. Då kan du blanda några droppar ansiktsolja i krämen.

Fuktfattig hud

Normalt avdunstar vatten ständigt från hudens yta och ersätts underifrån. I den djupaste delen av huden ska vattenhalten ligga på 80% och den övre delen ska ligga på 10%. Hudens fettnivå kan alltså vara bra men när de tio procenten sjunker så saknar den fukt och upplevs därför som torr. I en skadad hud ökar vattenförlusten för att huden har svårt att behålla sin naturliga fukt (det som kallas för transepidermal vattenförlust). Fet hud kan alltså ha fuktbrist. Huden kan vara fettfattig eller fuktfattig.

En fuktfattig hud behöver en mer återfuktande kräm. Observera att du inte kan återfukta en fuktfattig hud med olja.

Huden strävar efter balans

Huden är ganska komplex. Den behöver inte endast fett utan den är även beroende av fukt samt PH-värde för att kunna hålla en viss bakteriekultur. Om syramanteln (som ligger i den översta huden) kommer i obalans är det lättare för skadliga mikroorganismer att få fäste på huden. Så för att ge din hud vad den behöver så krävs fukt, och den behöver fett för att binda fukten, näring samt rätt PH-värde. Tänk på att inte ”tvätta sönder” huden. Den behöver tid att återhämta sig. En rengöring på kvällen räcker gott och väl. Under natten får huden en chans att återhämta sig och på morgonen kan det räcka med några droppar olja (glöm inte att fukta huden) eller en ekologisk fuktkräm.

Foto: Ambro/digitalfoto.net