Problemhud och kosten

Det finns många orsaker till att huden kan bete sig konstigt. Vi börjar alltid med att titta på vilka kosmetiska produkter du använder. Det första du bör göra är att byta ut dina konventionella hudvårdsprodukter mot naturprodukter. Ekologiska så klart. Det var steg ett. Om det inte hjälper så tar vi steg två. Egentligen tycker jag att det här två stegen går hand i hand men gemene man går nog på produkterna först.

Skönhet inifrån – inte en klyscha

Som du vet så kommer inte skönheten utifrån utan inifrån. Visst är det viktigt att ha bra ekologiska oljor eller krämer som är milda och skonsamma för huden. Men ibland kan du stryka på hur mycket som helst från utsidan men du har ändå ett hudproblem. Huden kan vara torr, fet eller full med akne, pormaskar, ha eksem eller ytliga blodkärl. Om du har gjort vad du har kunnat på kosmetiksidan men problemet kvarstår så är det dags att fundera på vad du äter. Jag vill bara tillägga för att det inte ska bli missförstånd att du självklart ska kontakta en läkare vid svåra tillstånd.

Finns det något du kan byta ut?

Till att börja med så kan du rensa ut alla snabba kolhydrater ur din kost. Du vet vad jag menar. Helt uppenbart ska godis, socker, snacks och läsk bort. Sedan kan du ta bort vitt ris och vitt mjöl också. Utan att fördjupa mig för mycket i det så vill jag ändå nämna att kolhydraterna som du får av dessa livsmedel kan leda till Metabolt syndrom. Följderna av detta är man kan få ämnesomsättningssjukdomar (metabolism = ämnesomsättning). Metabolt syndrom är ett samlingsnamn för bukfetma, höga blodfetter och insulinresistens. Detta kan bland annat leda till:

  • hjärt- och kärlsjukdomar
  • allergier
  • autoimmuna sjukdomar

Alltså: Mår kroppen inte bra så mår huden inte bra.

Huden uttrycker hur du mår

Inom ekologisk hudvård talar vi inte om hudtyper utan om huduttryck. Huden uttrycker hur du mår. Om du till exempel har torr hud så kanske du saknar vitaminer som du inte får i dig via kosten. Dricker du mycket kaffe så tänk på att koffein är vätskedrivande och torkar ut huden. Även vissa typer av mediciner kan vara uttorkande. Har du akne så kanske du får i dig mycket ”vita gifter”. Mjölkprodukter kan också framkalla akne.

De bästa hudvårdsprodukterna är de du äter.

Om du tycker det är svårt att ställa om helt så börja med en måltid i taget. Byt ut någonting. Till exempel kan du byta ut riset eller potatisen mot grönsaker. Byt ut kaffet till ett ekologiskt te utan koffein. Istället för godis kan du äta en nötter eller varför inte en avocado. Framför allt kan du laga mat själv istället för att köpa snabbmat eller äta ute. Det sorgliga är att du har egentligen ingen aning om hur mycket socker eller annat gift du får i dig när du inte kontrollerar maten själv.

Här är två bra länkar till ett bra kostintag och var du hittar vitaminer och mineraler naturligt:
Hälsosidorna och Green People

”Fat sick and nearly dead”

Om du är intresserad, har tid och lust så kan jag verkligen rekommendera den här videon om Joe som ”rebootade” sin kropp med juicefasta. Han gjorde en omstart helt enkelt. Joe hade autoimmun sjukdom som gav uttryck i huden. Videon är cirka 90 minuter lång men väl värd att se. Notera att jag inte menar att alla med hudproblem behöver så extrema metoder men det är tänkvärt att se hur får kost påverkar oss.

Se hela videon här: Fat, sick and nearly dead.

Några källor:

Forskning.se
Psoriasisförbundet
Holistic.se

Lämna ett svar