Naturliga solskydd i sommar

Äntligen är den efterlängtade värmen här. Sommaren nalkas och det betyder för många att gå ut i solen och få en fin solbränna. Risken finns att ivriga sollapare stannar för länge i solen och bränner sig. Och vad gör vi då? Smörjer in oss med solskyddskrämer med hög solskyddsfaktor. Huruvida de är effektiva eller inte tvista de lärde. Om du känner att solen bränner så är det naturligaste skyddet för dig att lämna solen och gå in i skuggan naturligtvis. Men när du är i solen är det bra att ha ett bra solskydd. För dig som inte vill smörja in dig med konventionella solskyddskrämer finns det naturliga alternativ. Oavsett vad du smörjer in dig med (konventionella krämer eller oljor) så ska du vänta minst 30 minuter innan du går ut. Naturliga solskydd Solskyddsfaktorn mäts i labotatorium och indikerar hur länge du kan stanna i solen utan att bränna dig. Solfaktorn delas in i fyra kategorier:
  • Lågt skydd (Low): spf 6-10
  • Medelhögt skydd (Medium): spf 15-25
  • Högt skydd (High): spf 30-50
  • Mycket högt skydd (Very high): spf 50+

Solskydd i kallpressade oljor

OljaSolskyddsfaktor (SPF)
Hallonfröolja28-50
Morotsfröolja38-40
Vetegroddolja20
Makadamiaolja6
Jojobaolja4
Sesamolja2-4
Sheasmör3-6
Kokosolja2-8
Olivolja2-8
Avokadoolja4-15
Mandelolja5
Ricinolja9

Äta solskydd

Du kan även förbereda dig inför sommaren genom att fylla på inifrån med ämnen som stärker din hud mot solens strålar. Till exempel morötter innehåller betakaroten och skyddar cellerna mot skador som orsakas av solens strålar. Bland annat blåbär och svarta vinbär innehåller antocyaniner (antioxidant) som skyddar mot solen och även tomater som innehåller det röda färgämnet lykopen (antioxidant) utgör ett skydd i solen. Till sist: Utsätt inte huden för mer än den orkar. Sola smart!

 

Lämna ett svar