Blandhy kan punktbehandlas – så gör du

Med blandhy menas att du är torr på vissa partier i ansiktet och fet på andra. Ett första steg att komma tillrätta med det kan vara att rengöra huden med vegetabiliska oljor och/eller andra naturkosmetiska produkter. En bra metod för att återställa hudens produktion av sebum (fett) är att använda olja. Det kan ta alltifrån några dagar upp till sex månader innan huden har har blivit balanserad. Bli inte rädd om det poppar upp finnar och pormaskar i början. Om det är så att huden har utsatts för syntetiska, uttorkande krämer under en lång tid så har den haft sin sebumproduktion på högsta nivå. När du nu tar bort uttorkande ämnen och ersätter med milda vegetabiliska oljor istället så måste ju huden ställa om sig. Det kan ta tid.

Ansiktskräm och ansiktsolja

Jag tar mig själv som exempel: På den tiden jag använde konventionella produkter i min hudvård så var den helt uttorkad efter en ansiktsrengöring och efter några timmar var den superfet, speciellt i t-zonen. Huden var alltså så uttorkad att den kompenserade förlorad nivå av sebum (fett). Jag trodde att huden var fet och försökte torka ut finnar och pormaskar. Men jag slutade helt med konventionella krämer och började rengöra huden med vegetabiliska oljor istället. Resultatet blev en mjuk och smidig hud och även efter ett par timmar så var jag fortfarande inte fet i t-zonen. Finnarna försvann. Efter en tid så blev jag torrare på näsan och kinderna och pannan blev fet. Huden hade tillräckligt med fett men saknade fukt på vissa ställen. Så för att min hud skulle återfå en bra balans i hela ansiktet så fick jag smörja in pannan (som blev fet) med olja och näsan och kinderna (som var torra) ansiktskräm. Det gjorde susen. Huden blev mer balanserad och jämn. Nu behöver jag sällan punktbehandla den. Det beror ju lite på dagsformen, väder och annat, men i det stora hela så är huden välbalanserad.

Punktbehandla blandhy

Så om du trots olika metoder, krämer och oljor har en ojämn fukt-/fettbalans och märker att du blir fetare och torrare på vissa partier i ansiktet så kan du punktbehandla huden. Det kan vara så att de feta partierna då behöver mer fett och de torra partierna mer fukt eller en blandning av en fuktkräm och olja. För en blandhy skulle jag rekommendera Probio Face Cream Repair som balanserar huden samt Probio Cleansing Cream ansiktsrengöring från samma serie. Om du känner att huden är väldigt fattig på olja (sebum) så kan du med fördel använda Kind 2 Skin Cleansing Oil. Den tillför olja till huden vid rengöringen och balanserar den samtidigt. Du kan även använda rena vegetabiliska oljor i din ansiktsvård men då är det viktigt att tänka på att byta olja ibland eller göra oljeblandningar eftersom huden blir mättad efter ett tag. Alla oljor har ju olika egenskaper. En färdig ansiktsolja eller ansiktskräm däremot innehåller en sammansättning av olika oljor och fuktgivande komponenter som är anpassad till olika hudtillstånd.

Foto: FreeDigitalPhotos.Net – SweetCrisis

Lämna ett svar