Kan en kräm vara 100% ekologisk?

Kan en kräm vara 100% ekologisk?
Ekologiskt är trendigt och många vill slå sig in på marknaden. Det finns numer ett stort utbud av ekologiska hudvårdsprodukter. Men hur stor del av produkten är egentligen ekologisk? Basen i en kräm består av olja och vatten men dessutom emulgeringsmedel (för att oljan och vattnet ska kunna blandas) och konserveringsmedel (för att det inte ska växa bakterier i vattendelen). Idag finns endast naturliga emulgeringsmedel och konserveringsmedel. Däremot så kan fasta krämer eller salvor vara 100% ekologiska eftersom de innehåller endast oljor, vaxer och/eller eteriska oljor.
En kräm som innehåller vatten kan inte vara 100% ekologisk eftersom vatten inte kan vara ekologiskt. Då är 100% naturlig en mer riktig benämning.

100% ekologiskt

Vill du använda 100% ekologiskt i din hudvård så finns det ansiktsoljor, salvor och feta krämer utan vatten. Det finns flera olika certifieringar och det är faktiskt tillåtet att skriva att en produkt är ekologisk även om det bara är 1% av innehållet som är det. Resten kan ändå vara skadliga kemikalier, vilket faktiskt inte är ovanligt. Vill du veta hur mycket som verkligen är ekologiskt så får du läsa innehållsdeklarationen. Det som står högst upp är det mest av och sedan går det nedåt och blir mindre i hierarkisk ordning. Det kan kännas som om man måste vara kemist för att kunna tyda allt som står men för att göra det lite lättare för dig så länkar jag till Kurera som har lagt upp en bra lista på vad du bör undvika. Kurera - 10 ämnen du bör undvika

Äkta naturkosmetik

I naturkosmetiska produkter ska innehållet bestå av förnyelsebara råvaror. Emulgatorer och tensider ska komma från växtriket och kemiska ämnen (som syntetiska konserveringsämnen och parfymer) ska undvikas. Dessutom ska förpackningarna vara miljövänliga. En naturlig produkt är inte alltid ekologisk men en ekologisk produkt är alltid naturlig. Därför kan det vara en bra idé att läsa på innehållsdeklarationen hur pass mycket ekologiskt det är. En seriös tillverkare brukar markera vad som är ekologiskt med en asterisk (*). Uppdaterad 170802

Lämna ett svar