Huden är vad den äter

Huden är vad den äter

Lika viktigt som det är att äta mat som kroppen och dina organ kan tillgodogöra sig, lika viktigt är det att huden kan tillgodogöra sig det du smörjer in den med. Den är ju ändå kroppens största organ. Det finns några grundläggande skillnader mellan en ekologisk och en konventionell produkt. Vegetabiliska oljor till hudvård.

Ekologisk hudvård består av förnyelsebara råvaror som vegetabiliska oljor och eteriska oljor. Konventionell hudvård däremot består av råvaror som har utvunnits ur den petrokemiska industrin som till exempel mineralolja, vaselin och paraffin. Det är ändliga råvaror som inte nybildas i naturen.

Vegetabiliska oljor

Vegetabiliska oljor tillför huden näring, till exempel vitaminer och fettsyror. Varje olja har sin egenskap. Exempelvis avokadaoljan innehåller vitamin D, E, Betakaroten och lecitin. Det är en fet olja som passar bra till en torr/mogen/känslig hud medan solrosoljan innehåller vitamin E, K och lecitin, är halvtorr och passar både torr och fet hud. Oljor kan ha en egenskap var för sig men sedan kan man kombinera dem på olika sätt med varandra för att få fram vissa egenskaper som syftar till att stödja ett speciellt hudtillstånd. Så en olja kanske inte ensam passar ett hudtillstånd men tillsammans med en annan olja kan dess egenskap bli en bra kombination för ge huden det stöd den behöver. Vegetabiliska oljor tar inte över hudens egna funktioner utan hjälper den att själv fungera så bra som möjligt. En vegetabilisk olja är färskvara. Hållbarheten är mellan 3 månader upp till två år beroende på sort.

Svartlistade ämnen i hudvård.

Petrokemiska oljor

Mineralolja återfinns i de flesta konventionella hudvårdsprodukterna på marknaden idag. Den utvinns ur råolja, alltså slaggprodukter från bensinindustrin. Mineralolja lägger sig ovanpå huden och täpper till porerna. Till en början känns det mjukt och skönt men på sikt tar den över hudens naturliga funktioner och torkar ut den så att den blir beroende. Den innehåller inga vitaminer och tillför inte huden någon näring alls. Mineralolja används för att det är billigt och håller hur länge som helst.

Om du har en konventionell hudkräm eller hudrengöring hemma så vänd på den och läs innehållsdeklarationen. Hittar du något av det här? Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin.
Om du hittar de här komponenterna i din kräm så förstår du kanske att det inte finns särskilt mycket stöd för din hud där.

För den intresserade:
Mineralolja ökar risken för reumatism
Paraffin

Lämna ett svar