Mata huden med näring eller synteter?

Mata huden med näring eller synteter?

Varför ska man välja ekologisk naturkosmetik framför konventionell kosmetik? Därför att din hud äter det du sätter på den. Vill du ge den näring som den kan tillgodogöra sig eller vill du ge den döda syntetiska ämnen?

Långsiktig studie på dig och mig

Tyvärr är det så att om något misstänks vara farligt så får det ändå fortsätta att användas i kosmetika tills det är bevisat att det är det. Forskning är krävande och tar lång tid. Det bästa sättet att utföra en långsiktig studie är att använda dig och mig. Vi utsätts för synteter, kemikalier och metaller i vår dagliga kosmetikaanvändning under en lång tid. Tids nog kommer tiden utvisa vad som är farligt för vår hälsa. Men när det står klart så kanske det är för sent. Det skulle vara att föredra att det först utförs noggrann forskning på tveksamma ingredienser innan de används i våra kosmetiska produkter. Bli en medveten konsument, för dig själv och för dina barn.

Var uppmärksam på dessa ingredienser

Hämta en produkt i ditt badrum och se om den innehåller något av nedanstående ämnen. Om den gör det så betänk att det finns bättre alternativ.

  • Aluminiumklorid: Tillsätts i deodoranter för att påverka lukt och förebygga svettning genom att täppa till svettkörtlar. Aluminium kan orsaka DNA-förändringar vilket kan spela en potentiell roll i bröstcancer. Forskning visar att aluminium tas upp av blodet och även kan ge skador på nervsystemet.
  • Parabener: Ett konserveringsmedel som liknar det kvinnliga könshormonet östrogen och är hormonstörande. Bland annat kan det leda till för tidig pubertet hos barn och ökad risk för hormonella cancerformer.
  • Propylenglykol: Också konserverande. Kan orsaka skador på det centrala nervsystemet, levern och hjärtat.
  • Ftalater: Finns bland annat i parfym som doftbärare och används även i olika plaster som mjukgörare. Behöver inte deklareras i en kosmetisk produkt men kan finnas dolt i ingrediensen ”parfym”. Det är hormonstörande, kan öka risken för cellmutationer och kopplas till ökad risk för fosterskador.
  • Triclosan: Antibakteriellt. Är giftigt för naturen och carcinogen (cancerframkallande). Det är klassat som bekämpningsmedel av USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA (Food and Drug Administration). Tillsätts i bland annat tandkräm och deodorant.
  • Formaldehyd: Är allergi- och cancerframkallande och är starkt irriterande på ögon och luftvägar. Finns fortfarande i vissa nagellack även om många börjar plocka bort det.
  • Dimethicone: Silikon som används som mjukgörare i bland annat krämer men torkar ut huden och gör dig beroende av krämen. Finns även i schampon, balsam och stylingprodukter. Det är inte nedbrytbart i naturen. Om du hittar något i innehållsförteckningen som slutar på -cone så är det silikon.
  • Mineralolja: Är petroleumprodukter (utvinns ur råolja). Den har ingen vårdande effekt utan lägger sig som en hinna utanpå huden och täpper till porerna. Det känns mjukt först men i längden torkar huden ut (t ex Lypsyl har den effekten). Vissa forskningsrapporter tyder på att den kan orsaka ledgångsreumatism och arthrit.

Historien om kosmetika

[video_lightbox_youtube video_id=”pfq000AF1i8″ width=”640″ height=”480″ auto_thumb=”1″]

 

Mer läsning:

Wikipedia om aluminium i deodorant.
Kurera om gifter i deodorant.
Danmark förbjuder ftalater.
Aluminium, antiperspirants and breast cancer.
Aftonbladet

 

Lämna ett svar