Olivolja i hudvård

Olivolja i hudvård

Olivolja är något som förespråkas inom både konventionell och naturlig hudvård. Det har använts i århundranden och kallas antikens guld. Men hur bra är det egentligen för huden? När jag märkte att min hud sved och mådde dåligt vid användande av olivolja började jag söka information om olivoljans egenskaper. Jag kom då över en studie som har gjorts där man jämför olivolja med solrosolja. Olivolja i hudvård

Olivolja bryter ner hudbarriären

Studien utfördes på 19 vuxna personer varav några hade haft eksem och några inte. De fick under fyra veckor, två gånger om dagen, smörja ena underarmen med olivolja och den andra med solrosolja. Man mätte sedan hudbarriärens kondition, PH-värde, fukthalt och om irritation uppstod. Resultatet visade att olivoljan skadade hudbarriären och orsakade irritation och rodnad hos en betydande andel personer oavsett om de hade haft eksem eller inte tidigare. Solrosoljan däremot ökade fukthalten och stärkte hudbarriären. Utifrån den här studien rekommenderas det i artikeln att man inte använder olivolja på torr hud eller vid babymassage.

Variera ansiktsolja

Så att blaska på sig lite olivolja (eller annan olja för den delen) är inte att rekommendera om du inte först tar reda på dess egenskaper och på vilket sätt den främjar din hud. Det är viktigt att variera oljor med tanke på att de har olika egenskaper och komponenter. Använd inte en och samma olja under för lång tid eftersom huden blir mättad efter ett tag (precis som din kropp blir om du äter samma mat varje dag). Använd gärna en ansiktsolja som innehåller flera olika oljor som samarbetar med varandra och stödjer din hud. Risken med att använda fel olja är att huden kan bli torr, grov och storporig. En olja ska vara mjukgörande, skyddande och gå in i huden. Därför kan det vara bra att ha en färdigkomponerad ansiktsolja. En fuktgivande kräm är inte att förakta. Ibland kan huden behöva en riktig fuktboost också. Tänk fettfattig/fuktfattig. Utgå alltid ifrån din egen huds status (som påverkas av årstid, kost motion, arbetsmiljö mm). Och till sist… Din hud behöver näring, inte kemikalier och synteter och därför borde valet vara enkelt: Ekologisk naturkosmetik.

Källa:
Effect of olive and sunflower seed oil on the adult skin barrier: implications for neonatal skin care.

Lämna ett svar