Portömning skadar huden

Portömning skadar huden

Varför ska du inte klämma pormaskar?

När du klämmer en pormask så blir det ett hål i huden och oftast kommer den att fyllas på nytt ganska snart igen. Dessutom ökar risken för finnar när vi klämmer eftersom det kan bli en inflammation i talgkörteln. I värsta fall får du ärr.

Torka inte ut huden

Många försöker torka ut finnarna och flera akne-produkter innehåller mycket alkohol och andra starka komponenter. På bland annat en produkt från ett känt märke börjar beskrivningen så här: ”Torkar ut finnar och orenheter.” Resultatet kan bli en mycket torr hud och att pormaskarna blir inkapslade och kan inte komma ut vare sig vid rengöring eller om man med våld försöker klämma ut dem.

Fett löser fett

Det är naturligt för huden att producera fett (sebum) som ska verka som ett skydd för oss så det sämsta du kan göra är att torka ut den. Istället bör du samarbeta med din hud och använda milda, skonsamma rengöringsoljor eftersom fett löser fett. Om huden är van vid att du använder uttorkande produkter så kan det bli värre första tiden innan huden har stabliserat sig. Det kan ta allt ifrån några dagar upp till sex månader. En hud som inte är uttorkad men har tillräckligt med fett och fukt är en balanserad hud som inte behöver kompensera för förlorad fukt/fett. Då kan ofta problem med akne och pormaskar försvinna utan att du behöver klämma dem. Pormaskar kan även komma om kroppen är i obalans. I ett sådant läge krävs det kanske förändringar i kost och livsstil för att återställa balansen inifrån.

Pormaskar

Lämna ett svar