Oxytocin – ett livsviktigt hormon

Oxytocin – ett livsviktigt hormon

All fysisk beröring får oss att slappna av. Det är tack vare oxytocin. Oxytocin är ett kraftfullt hormon och en signalsubstans som i vardagstal även benämns som ”kärlekshormon”, ”lugn och ro-hormon” eller ”måbra-hormon”. Det sänker blodtrycket, lindrar smärta och skyndar på läkningen vid sår och skador.

Oxytocin är livsnödvändigt och utsöndras bland annat vid värme, när vi kramas, har sex och vid amning. Hormonet gör oss lyckligare och är avgörande för upprättandet av gemenskap och vår förmåga att följa sociala normer. Studier av har visat att barn som inte får någon beröring dör. De kan inte lagra näringen i kroppen även om de får tillräckligt med mat.

Ge dig själv en stunds beröring

Det taktila sinnet och receptorerna som reagerar på beröring finns i läderhuden, hudlagret under överhuden. Har du länge varit stressad, spänd, sjuk, deprimerad eller allmänt nedstämd? Då kan du må bättre av en taktil massage. Den taktila massagen är en beröringsmassage där man inte arbetar med musklerna utan använder sig av strykningar och lätta tryck.

Förhöjd aktivitet av oxytocin för med sig mycket positivt som till exempel att det: Välbehaglig massage

 • lindrar smärta
 • sänker blodtrycket
 • sänker nivån av stresshormoner
 • ger bättre matsmältning och näringsinlagring
 • stimulerar tillväxt
 • påskyndar läkning av sår och stärker immunförsvaret
 • gör oss mer lugna och rofyllda
 • gör oss mer sociala och intresserade av vår omgivning
 • gör oss mindre rädda och fientligt inställda
 • förbättrar relationer
 • underlättar inlärning

Mer läsning:
Wikipedia – Oxytocin.
Taktil massage
Ömsing beröring får kroppen att jubla.
Händer som kan ge patienter lugn och lindring.