Solskydd i sommar

Solskydd i sommar

De flesta av oss bara väntar på att solen och värmen ska komma. Det är så härligt att kunna gå ut och slippa bylta på sig en massa varma kläder, känna värmen av solen smeka huden och andas in sommardofterna i naturen.

Solskydd i kosten

Samtidigt får vi komma ihåg att skydda oss mot solen. Även om vi ännu inte har sett mycket av den än så är det bra att förbereda sig redan nu. Bland annat kan du äta frukt och grönsaker som innehåller mycket betakaroten som morötter, honungsmelon, aprikoser, cantaloupemelon, broccoli och spenat.

Utvärtes solskydd

För mycket solande kan ge upphov till rynkigare hud, pigmentfläckar och hudcancer. Håll dig gärna i skuggan och skydda ansiktet och ögonen mot direkt solljus. När du köper en solskyddskräm så välj inte en kräm som innehåller kemiska solskyddsämnen som är farliga för din hälsa eller miljön. Undvik mineralolja, konserveringsmedel och parfymer. Den ska inte heller innehålla nanopartiklar. Tyvärr så deklareras det inte på en produkt om den innehåller nanopartiklar, men går den väldigt snabbt och lätt in i huden så kan det vara så. Om det tar lite längre tid för krämen att gå in i huden så består den troligtvis av större molekyler. En del solkrämer är helt syntetiska och innehåller verksamma ämnen som går rätt in genom huden och ut i kroppen. I en studie på Sahlgrenska institutet i Göteborg fick en grupp försökspersoner smörja in sig med en solkräm som innehöll benzophenome-3. Det visade sig att nio procent av ämnet gick in i huden och ut i kroppen. Det spekuleras att benzophenome-3 kan ge genskador. Ja, då kanske du tänker att ”det finns inga bevis”. Personligen så tänker jag ”tills motsatsen är bevisad”.

20 minuter i solen utan solskydd

Enligt Mats Humble, överläkare, psykiatriker och dessutom D-vitaminforskare menar att för mycket solning leda till hudcancer, men att utesluta solen helt kan leda till andra cancerformer. Därför säger han att ungefär 20 minuter i solen (utan solskydd) om dagen behövs för att huden ska kunna bilda D-vitamin. Därefter kan man smörja in sig med solskyddsfaktor.

Njut av sommaren och sola med förnuft!