Akne

Akne

Det första jag vill poängtera är att du som har akne troligtvis inte har en oren hy. Många använder det begreppet i samband med akne och det finns en massa hudpreparat på marknaden avsedd för oren hud. Din hud är inte oren, den är i obalans på grund av någonting. Orsakerna till akne kan vara till exempel kost, stress, medicinering, hormonella obalanser och ärftlighet. Akne

Mer än 90% av de som kommer till mig på ansiktsbehandling med knottror och finnar tror att de har en fet hud när den egentligen är torr. Flera har blivit hjälpta sedan de har börjat rengöra huden med olja.

Påverka huden inifrån och utifrån

Som första steg kan du prova med att byta ut dina hudvårdsprodukter. Det kan ta alltifrån några dagar till sex månader innan du märker någon förändring. Om du inte ser någon förändring så är det dags att se över kosten. Observera att du inte ska torka ut aknen men behandla huden med vårdande, snälla produkter som stödjer den och hjälper den att återfå sin balans. Om du inte ser någon förändring trots att du har bytt produkter så är det läge att se över kosten. Försök att äta så ren mat som möjligt, det vill säga mat utan tillsatser (jag rekommenderar Paleo-kost). Laga maten själv från grunden med råvaror så vet du exakt vad du får i dig. Kosttillskott som kan hjälpa vid akne är zink och GLA.

Akne kan till exempel bero på:

 • fel hudvårdsprodukter som stör hudens syramantel
 • hormonell obalans
 • mag- och tarmproblem
 • felaktig kost
 • näringsbrist
 • stress
 • sömnproblem
 • Aknehud ska inte torkas ut

  Akne uppstår när huden producerar ett överskott av talg (sebum på latin) och sedan täpps igen av detta talgöverskott samt döda hudceller, men den behöver ändå inte vara fet. En stor missuppfattning är att man har fet hud och då gör allt för att torka ut den i hopp om att finnarna ska försvinna. Men det kan faktiskt ha motsatt effekt. I och med att du torkar ut huden så börjar den istället producera mer fett för att kompensera fettförlusten vilket resulterar i en ännu mer obalanserad hud. Talgen behövs för att hålla huden mjuk och smidig. När du tvättar ansiktet så tar det cirka åtta timmar för syramanteln att bli helt återställd igen.

  Balansera och lugna huden

  Det viktigaste är att använda lugnande och talgbalanserande preparat som tillåter huden att vila om den har blivit ”misshandlad” av starka produkter. Undvik starka preparat.

  Tre saker att tänka på:

  1. Öppna huden så att instängt fett kommer upp till ytan.
  2. Hindra tillväxten av bakterier.
  3. Minska talgproduktionen.

  1. Öppna huden

  Här kan du använda milda vegetabiliska oljor, enligt OCM-metoden, i din rengöring. De ska vara ekologiska så att du slipper eventuella bekämpningsmedel. Gärna en komponerad olja som är talgbalanserande, lugnande och läkande för huden samt bygger upp den.

  2. Hindra tillväxten av bakterier

  Välj gärna en rengöringsolja som innehåller antiseptiska och rengörande eteriska oljor. Som ansiktsvatten kan du använda ett ekologiskt ansiktsvatten eller en renande, talgbalanserande hydrolat.

  3. Minska talgproduktionen

  Här kan du hjälpa till inifrån. Faktum är att du kan påverka huden med 80% inifrån och resterande 20% stöder du huden utifrån. Därför är kosten väldigt viktig.
  Läs: Vitaminer och mineraler till huden. Förebygg akne.

  Undvik

  • starka, uttorkande preparat
  • att tvätta ansiktet för ofta
  • att pilla i ansiktet
  • att klämma pormaskar (rengör med OCM)

  Tips på hudvårdsprodukter

  Rengöring

  Du kan använda fristående oljor som till exempel: Arganolja, solrosolja eller jojoba. Det bästa är att använda en blanding av oljor för att det inte ska bli så ensidigt. En komponerad rengöringsolja för ansiktet innehåller olika viktiga komponenter som din hud mår bra av. Den här rengöringsmetoden kallas för OCM-metoden. Du kan blanda en olja själv eller så finns det att köpa färdigt. I webshoppen kan du köpa Coconut Kiss som är väldigt snäll mot huden och innehåller viktiga essentiella fettsyror.

  Återfuktning

  I början rekommenderar jag återfuktning med några droppar av till exempel hampfröolja, arganolja som passar bra för aknehud. Alternativt kan du köpa en ekologisk ansiktsolja som innehåller mer än en olja och kan tillföra din hud ett helt spektrum med bra näring. Känner du att huden blir torr så kan du blanda oljan med en fuktkräm som är anpassad till aknehud.

  Lista på hur komedogena vegetabiliska oljor är.