Hudens ekologiska system

Hudens ekologiska system
Bakterier under mikroskop. På och i vår kropp finns bakterier, svampar och mikroorganismer. Hela vår kropp består av tio gånger mer bakterier än våra egna celler (ca 100 biljoner) och det är tack vare dessa håller vi oss friska. Probiotika (mjölksyrebakterier) är ett samlingsnamn för goda bakterier som vi är beroende av för att fungera och överleva. De finns i magtarmkanalen, våra slemhinnor och på huden. Till exempel tarmfloran består av cirka fem till sju procent av probiotiska bakterier och de har en positiv inverkan. De flesta av de övriga bakterierna är varken gynnsamma eller skadliga men de är viktiga för matsmältningssystemet. Hudproblem är ofta relaterat till hur magen mår. Med hela 80% påverkar du hudens status inifrån. Det betyder att du hjälper och stödjer huden upp till 20% med vad du använder för hudvårdsprodukter.

Huden är vårt skydd

Liksom tarmarna innehåller en stor mängd goda bakterier (ca 2 kg) så finns det även på huden bakterier som sköter om syramanteln. En frisk hud har ett pH-värde på i snitt 5,5. Det lite sura pH-värdet är ogästvänligt för organismer som orsakar sjukdomar och torrhet men gynnar goda och hälsosamma mikroorganismer som finns i tusental på varje kvadratcentimeter hud. Det är viktigt att hudens syramantel/skyddsbarriär fungerar eftersom den ska skydda kroppen mot skadliga bakterier, förhindra vattenförlust från insidan och intrång av föroreningar från utsidan. Om det sker förändringar i hudens pH-värde så störs och försvagas syramantelns funktion vilket kan bidra till att man lättare drabbas av hudinfektioner, uttorkning, hudirritationer och allergier. Olika faktorer som kan störa pH-balansen är till exempel sur kosthållning, stress, rökning, överdrivet solande, torr inomhusluft samt hudvårdsprodukter som inte har pH 5,5 och/eller innehåller icke nedbrytbara ämnen som exempelvis mineralolja eller silikoner.

Fel rengöring kan leda till obalans

En av hudens funktioner är att rengöra sig själv men om den får en hård torr yta så kommer inte sebumet igenom för att rensa och mjukgöra utan det stannar kvar i huden och i ansiket kan det bildas små hårda pormaskar. Många tror felaktigt att de har akne på grund av fet eller blandhy när det i själva verket beror på att huden är uttorkad. Ett annat tecken på att huden lider av fettförlust är att t-zonen blir blank. Din hud kan sakna antingen fukt, fett eller båda. När du har rengjort din hud ska det inte kännas stramt och det ska inte sticka eller klia. Huden ska kännas mjuk och smidig. Om du använder uttorkande hudrengöring och återfuktning så kan det i längden resultera i att huden blir skadad och förlorar både fett och fukt och därmed förlora förmågan att hålla huden intakt. Den blir obalanserad och mer mottaglig för sjukdomar. För att återställa balansen försöker nu huden kompensera fett-/fuktförlusten genom att börja överproducera sitt eget fett (sebumet). Normalt avsöndras cirka 4 gram hudfett varje dag.

Stöd din hud

En bra hudvårdsprodukt ska inte vara uttorkande men hålla sig så nära hudens egna system som möjligt. Eftersom huden själv producerar fett (sebum) så är det ypperligt att använda hudvårdsprodukter som består av vegetabiliska oljor. Den skonsammaste rengöringen du kan använda i din hudvård är vegetabiliska oljor eftersom det är hudens naturliga element. Oljorna innehåller mycket näring, är mjukgörande, återfuktande, skyddande och hjälper huden att fungera som den ska utan att täppa till porerna eller hindra utsöndring av fett. Efter rengöringen behöver du en bra kräm som både återfuktar och återfettar samt skyddar, mjukgör och tillför näring. Med hudvård som är ekologisk och 100% naturlig hjälper du hudens egna bakterier att och sköta din hud så att den kan avdunsta fukten som kommer inifrån eftersom porerna är öppna. Du håller hudens egna ekosystem intakt.

Probiotika* - mjölksyrabakterier

Probiotika reglerar immunsystemet och bidrar till att skapa ett sunt matsmältningssystem. Med den här kunskapen förstår vi att vi kan stärka vår tarmflora genom att tillföra probiotika inifrån med probiotisk kost och kosttillskott. Även utifrån kan du stärka huden med hudvårdsprodukter som håller syramanteln intakt och bygger upp hudbarriären istället för att bryta ner den. Du kan göra egna ansiktsmasker som innehåller probiotika. Flera studier har visat att probiotika har en avgörande roll i behandling av bland annat psoriasis, eksem, allergier, magsår, högt kolesterol, migrän, gikt, reumatism, artrit, bensår, candiasis, cancer, sinusit, rhenit, bronkit, hudåkommor, urinvägsinfektion, morbus chrons och kolon irritabil. Probiotika reglerar immunsystemet och bidrar till att skapa ett sunt matsmältningssystem.

Prebiotika** – mat för probiotika

Vi kan även förbättra tillvaron för våra små probiotiska vänner genom att mata dem med särskilda sockertyper, så kallad prebiotika. Prebiotiska bakterier tycker om mat som tillhör gruppen kolhydrater. Men det ska vara kolhydrater som inte bryts ner i magen utan når tjocktarmen i sin ursprungliga form. Det finns speciella sockerarter, kostfibrer och oligosackarider, som stimulerar tillväxten av de goda bakterierna (prebiotika). Oligosackarider finns bland annat i baljväxter, lök, tomater och havre. Forskning pågår fortfarande om probiotika men en effekt som nu är styrkt är att levande yoghurtkultur eller syrad mjölk som innehåller probiotika förbättrar laktosnedbrytningen i produkten hos individer som har problem med att bryta ner laktos. Därmed är det godkänt att använda som hälsopåstående i marknadsföring. Ta hand om dina bakterier så tar de hand om dig! [su_spacer] [su_column size="2/5"]

Probiotika

 • Skapar en barriär mot skadliga bakterier.
 • Angriper ovänliga bakterier genom egen produktion av naturliga antibiotiska ämnen.
 • Dödar skadliga bakterier.
 • Sänker pH-värdet.
 • Gör det svårt för jästsvampar att överleva.
 • Stoppar skadliga bakterier från att föröka sig i tarmen.
 • Hjälper till att producera vitaminer.
 • Förbättrar ämnesomsättningen.
 • Stärker immunförsvaret.
 • Stimulerar aktiviteten hos immunförsvarets makrofager och antikroppar. Påverkar cytokinproduktionen.
 • Motverkar förstoppning och diarré.
 • Förbättrar tarmslemhinnans hälsa och tarmens barriärfunktion.
 • Minskar inflammatoriska processer i tarmen.
 • Minskar biverkningarna vid antibiotikabehandling.
 • Stödjer avgiftning av toxiner från kroppen.
 • Förbättrar nedbrytningen av laktos genom produktion av enzymet laktas.
 • Smälter ned proteinet i kulturmjölk (exempelvis fil och yoghurt) och bidrar därmed till nedbrytning och upptag av proteiner.
 • Producerar organiska syror t.ex. mjölksyra vilket sänker tarmens pH.
 • Har tumörhämmande egenskaper och kan förhindra cancer genom att avgifta eller förebygga produktionen av ämnen som är cancerframkallande.
 • Minskar och avgiftar (till exempel ammoniak) vid toxisk belastning av levern.
 • Minskar den skadliga kolesterolen.
 • Spelar en avgörande roll för den nyföddes utveckling av en frisk tarmkanal och ett fungerande immunsystem.
 • Skyddar mot de negativa effekterna av strålning och toxicitet.
 • Balanserar hormonerna som kontrollerar reproduktiva systemet.
 • Bidrar till tarmens produktion av vissa B vitaminer: biotin, B5, B12
[/su_column] [su_column size="2/5"]

Prebiotika

 • Stärker effekten av probiotiska bakterier och förlänger dess verkan.
 • Stimulerar tillväxten av bifidobakterier.
 • Hämmar föruttnelsebakterier.
 • Motarbetar tumörbildning.
 • Motarbetar spridning av mikrober.
 • Ökar koncentrationen av kalcium och magnesium i tarmen.
 • Bidrar till bildning av galla och gallsyror och skyddar kolonocyter från skada.
 • Stimulerar peristaltiken och gynnar en friskare och mer normal tarmfunktion.
 • Gynnar B-vitaminsyntesen i tarmen.
 • Gynnar upptag av flera viktiga mineral.
 • Stödjer sänkning av förhöjda kolesterolvärden.
 • Stabiliserande för blodsockret.
[/su_column] [su_spacer] Källor: Wikipedia Netdoktor.se Sund.nu Godamagbakterier.se Kurera [su_spacer]