Fettskrämd torkar ut huden

Fettskrämd torkar ut huden

Fettskrämd är ett begrepp som används i matsammanhang. I allmänhet är vi rädda för att bli tjocka eller sjuka om vi äter för mycket fett. Åtminstone har det varit så, men det är på väg att ändras. Nu vet vi att det finns bra och dåliga fetter och kroppen faktiskt behöver de bra fetterna. Men hur är det med huden då?

Var inte rädd för olja i hudvården

Jag kan nog påstå att många är fettskrämda när det gäller huden också faktiskt. Jag har själv varit där. Torkat ut huden i ansiktet så mycket som möjligt för att slippa blank panna, akne och orenheter. Köpt starka uttorkande produkter för fet hud. Sedan måste vi behandla huden för att den är så torr och stramar efter rengöringen. Vi köper konventionella dyra krämer som i själva verket är uttorkande för att de innehåller syntetiska ämnen och farliga kemikalier som är uttorkande i längden och hudirriterande. Fungerar det då? Det fungerade inte för mig och jag vill påstå att cirka 90% av mina klienter har torr hud på grund av uttorkande produkter. De kommer till mig och uppger att de har fet hud, blandhy eller oren hud när den i själva verket är så torr att den kämpar och kämpar för att återskapa en balanserad syramantel. Solrosolja bygger upp huden.

Hjälp huden – rengör med olja

När jag märkte att jag till slut knappt tålde att använda krämer i ansiktet så började jag googla och hittade OCM-metoden. Det här var innan jag läste till ekologisk hudvårdsterapeut. OCM står för ”Oil Cleansing Method”, oljereningsmetoden på svenska. Kort sagt innebär det att vi rengör huden med endast kallpressade oljor samt återfuktar den med kallpressad olja. Jag satte mig in i ämnet och satte igång med nya metoden. Jag blandade oljor hemma som jag använde som rengöring. Efter ungefär en vecka började jag märka resultat. Huden blev lugnare, mjukare och finnar och plitor började försvinna. När två veckor hade gått kändes huden redan balanserad.

Balanserad hud

Det handlar oftast inte om att huden är fet när du får feta partier i ansiktet. Snarare är det så att du har torkat ut huden så mycket att den försöker producera nytt fett och återställa obalansen i syramanteln. Din hud är alltså inte smutsig utan den är i obalans. Huden producerar sin egen olja (sebum) som ska skydda den mot torka, fukt och kyla. När huden är i balans utsöndrar den cirka 4 gram sebum varje dag. Så huden behöver inte din hjälp att ta bort fett i ansiktet. Den behöver din hjälp att hålla oljeproduktionen i balans.

Hjälp din hud och stöd den med en mild skonsam rengöringsolja så att syramanteln blir stark och balanserad.