Svartlistade ämnen i hudvård

Svartlistade ämnen i hudvård

Det är väl ingen nyhet längre att våra hudvårdsprodukter inte alltid har ingredienser som är det bästa för vår hud, kropp och som inte kan brytas ner i naturen. Jag tänker: Om det inte kan brytas ner i naturen, vad har det då i vår kropp att göra?

7000 kemikalier i badrummet

Vi förbrukar etthundratio ton kosmetika och hudvårdsprodukter dagligen i Sverige och en kvinna använder i snitt tretton skönhetsprodukter varje dag. Beakta då också att till varje produkt finns en lång ingredienslista med innehåll varav flera är cancerogena och till exempel mineralolja som enligt studier är kopplat till reumatism. Det finns cirka sjutusen kemikalier i ett välsorterat badrum. Tänk hur dessa kemikalier bidrar till cocktaileffekten.

Hur läser man en ingredienslista?

Högst upp i listan anges det ämne som det är mest av, nästa är det nästmest av och så vidare. Det som står längst ner är det alltså minst av. Ingredienserna skrivs alltså ut i hierarkisk ordning. Nedan listas fem vanliga ämnen som förekommer frekvent i skönhetsprodukter. Svartlistade ämnen i hudvård.

Mineralolja

Mineralolja används som mjukgörare och utvinns ur råolja som även används för att framställa bensin, eldningsolja, asfalt och fotogen. Det är billigare att framställa än vegetabiliska oljor men innehåller ingen näring alls, varken mineraler, fettsyror eller vitaminer. Mineralolja absorberas inte naturligt av huden utan lägger sig som en hinna på hudens yta vilket medför att den rubbar hudens naturliga återfuktning, täpper till porer och torkar ut huden. Mineraloljor nämns i innehållsförteckningar som t ex: Mineral oil, paraffinum liquidum, vaselin, paraffin, oleum petrolen, oleum vaselini och paraffinum.

Parabener

Parabener används som konserveringsmedel. Förutom att det finns i kosmetik- och hygienprodukter så kan man t o m hitta dem i en del livsmedel. Parabener bör undvikas då de kan vara allergiframkallande och hormonstörande. De vanligaste parabenerna är methylparaben, ethylparaben och butylparaben. Du känner igen parabener i ingredienslistan genom att de slutar på -paraben(e).

PEG (Polyethylene glycol)

PEG används som lösningsmedel, bindemedel, emulgeringsmedel och konsistensgivare. Det finns i kosmetik- och hygienprodukter så som hud- och hårprodukter samt smink. PEG-ämnen ifrågasätts bland annat för att vid framställningen kan cancerframkallande 1,4 Dioxan bildas. PEG oxiderar även lätt varvid formaldehyd kan bildas. Formaldehyd är giftigt vid hudkontakt, inandning och förtäring samt kan vara allergi- och cancerframkallande. Känns igen i innehållsförteckningen som PEG med en siffra efter (ex PEG 50 Stearate).

Silikoner

Silikoner används som mjukgörare både i hud- och hårprodukter. Många silikoner är inte vattenlösliga vilket gör att de är oerhört svåra att tvätta bort från både hud och hår. De täpper till porer och torkar ut huden samt är svåra för naturen att bryta ned. Silikon känns igen genom att ingredienserna
slutar på -cone eller -xane (ex. Cyclomethicone, Dimethicone och Cyclopentasiloxane).

Sulfater

Sulfater tillsätts för dess löddrande egenskaper i rengöringsprodukter. De är uttorkande både för hud och hår och orsakar ofta kraftiga hud- och ögonreaktioner. Håravfall och hormonella störningar kan kopplas till användande av sulfater, på grund av att de absorberas i kroppen genom huden. De nämns ofta i innehållsförteckningar som Sodium Laureth Sulfate och Sodium Lauryl Sulfate. Förkortas även SLS.
Mineralolja är slaggprudukter från bensinindustrin.

Källa
Wikipedia
Badskumt av Katarina Johansson