Hudproblem

Hudproblem

Huden speglar hur du mår och när det gäller hudproblem så är det ofta relaterat till hur din kropp mår på insidan men det kan även hänga ihop med att du använder fel anpassade hudvårdsprodukter. Det kan räcka med att du byter ut dina hudvårdsprodukter men ibland måste du börja åtgärda saker från insidan, det vill säga med kosten. Det finns ingen så kallad ”quick fix” utan det handlar om att ändra något, göra något nytt och vara konsekvent. I den här artikeln fokuserar vi på hur du hjälper huden utifrån.

Vad är hudproblem?

Ja, vad är hudproblem? Det kan vara en relativ fråga. För någon kanske det anses som problem med en eller två finnar som poppar upp medan en annan som har haft problem med akne inte bryr sig om ett par, tre finnar. Hudproblem är när något pågår under längre tid och man har svårt att få bukt med det. Då kan det var idé att försöka göra något åt det. En frisk hud är mjuk, smidig, har en jämn ton och stramar inte. Hudproblem, akne, rosacea, milier.

Vad beror det på

Varför ändrar huden uttryck? Vi som bor i Norden har starka kontraster i väderomslagen. Vintern kan vara jättekall och sommaren kan vara jättevarm så helt klart är att huden påverkas av vädrets växlingar. Under sommaren kanske du tar hand om huden på ett sätt och under vintern får den kanske lite extra omvårdnad med produkter som skyddar och ger näring. För kvinnor kan hudens uttryck förändras under menscykeln på grund av varierande hormonnivåer. Kosten spelar en stor roll för hur huden mår, så mycket som 80% påverkar du den nämligen inifrån. De resterande 20% är det viktigt att du sköter om huden på ett bra sätt utifrån med produkter som hjälper och stödjer funktionen och inte stör syramanteln eller bryter ner hudbarriären.

Hur ser man vad som är orsaken?

Om du plötsligt får akne, röda fläckar eller blir mer känslig i huden, alltså att något förändras drastiskt så börja med att se över din hudvård. Har du bytt hudvårdsprodukter? Bytt hudvårdsrutin? Även om du har använt dina hudvårdsprodukter under en lång tid så kan du börja reagera av dem.

Uttorkande produkter ger fet T-zon

Om du använder uttorkande produkter så kan det resultera i feta partier på pannan och näsan (t-zonen). Feta partier betyder att huden har förlorat fett (sebum) och den börjar producera mer fett för att kompensera förlusten. Det är relativt lätt att åtgärda genom att byta ut produkterna.

  • Varför har den förlorat fett?
  • Hur ska du återställa förlusten?

Det mest troliga är att du har använt hudvårdsprodukter som torkar ut huden. Byt bort allt som innehåller uttorkande och syntetiska komponenter och byt till produkter som är näringsrika och innehåller essentiella fettsyror.

Starka produkter kan ge känslig hud

Använder du starka produkter med mycket alkohol, syntetiska ämnen och starka parfymer så kan det störa huden normala balans. Syramanteln får fel PH-värde, hudbarriären bryts ned och klarar inte av att återställa balansen med dessa produkter. Det kan till exempel resultera i att huden blir väldigt känslig, du kan få akne eller torra partier i ansiktet eller när det har gått riktigt långt Perioral Dermatit, ett hudtillstånd när produkter inte får användas alls, det vill säga nollbehandling.

Exempel på vanliga hudproblem

  • Akne
  • Rosacea
  • Milier
  • Känslig hud
  • Torr hud
  • Seborroiskt Eksem (mjälleksem)