Kemikalieinspektionen vill förbjuda användning av mikroplaster

Kemikalieinspektionen vill förbjuda användning av mikroplaster

I flera av dagens hygienprodukter och kosmetika används mikroplast. En del kan man se med blotta ögat medan andra är så små som en miljondels millimeter, en nano­meter. Plasten tillför inte din hud eller kropp någonting av värde överhuvudtaget. Dessutom så hamnar så mycket som upp till 40 ton mikroplaster från kroppsvårdsproudukter varje år i Östersjön. Plastpartiklarna binder farliga miljögifter som tas upp av vattenlevande djur och organismer och därefter förs de uppåt i näringskedjan. En undersökning som har gjorts på odlade musslor visar att en genomsnittlig europeisk skaldjursätare får i sig cirka 11 000 plastartiklar per år. Kemikalieinspektionen vill att användningen av mikroplasterna i kosmetiska produkter förbjuds.

Påverka genom att välja bort produkter

Vi kan vara med och påverka användande av mikroplast genom välja att köpa produkter som inte innehåller mikroplast. Kända märken som bland annat L’Oréal, ACO, Nivea, The Body Shop, Vichy, Dove, Clearasil, Gilette och Garnier använder mikroplast i sina produkter. Står det till exempel polythene (pe) i ingredienslistan så betyder det att den innehåller plast.

Förbjuds i USA

USA kommer att förbjuda produktion av hygienprodukter och kosmetika som innehåller mikroplast från och med juli 2017. Den nya lagen, som syftar till att skydda landets vattendrag kommer också förbjuda försäljning av kosmetika som innehåller mikroplast med början i juli 2018 och läkemedel som innehåller dessa plastpartiklar av juli 2019. Nederländerna, Österrike, Belgien och Sverige har uppmanat EU att införa ett liknande förbud men bland annat kosmetikaindustrin förhåller sig skeptisk till förslaget. I Göteborg har en utredning tillsatts för att ta reda på vad staden kan göra för att stoppa spridningen av mikroplast. Där har ett röstat igenom ett kommunalt köpstopp för produkter som innehåller mikroplaster. Naturvårdsverket följer hur staden hanterar utfasningen av alla produkter som innehåller mikroplaster.

Källor
USA förbjuder mikroplaster och även i Sverige tas steg
40 ton mikroplaster spolas ut i Östersjön
Förbud mot plast i kosmetika väntas

Lämna ett svar