Börja dagen med Chia Fresca!

Börja dagen med Chia Fresca!

Dryck med energitillskott

Chia Fresca, även kallad Iskiate, är en dryck som består av vatten, chiafrön och färsk lime. Chia Fresco betyder ”drycken som ger omedelbart energitillskott”. Indianstammar i Sydamerika har ätit chiafrön i tusentals år och även bland det legendariska barfotalöparna Tarahumaraindianerna i Mexiko som drycken kommer ifrån. Chia Fresca - recept

Vitamin- och mineralbomb

Chiafröna är fullspäckade med vitaminer och mineraler, framför allt omega-3 som ju ofta är en brist hos många idag. Vår västerländska diet innehåller ofta upp emot 15 gånger mer omega-6 än omega-3. Fröna innehåller även Zink som är nödvändigt för att kroppen ska kunna tillgodose sig omega-3 på ett bra sätt.

Recept

2-3 dl vatten
1/2-1 lime
chiafrön

Chiafrön innehåller

  • Omega-3 är anti-inflammatoriskt och förhindrar muskelvärk, inflammation och ledvärk. Dessutom är de essentiella fettsyrorna som finns i chiafrön effektiva mot hudproblem och hjärnans välmående.
  • Magnesium är bra för nervfunktionaliteten, immunförsvaret, levern, hormonsystemet, matsmältningen och det är viktigt för benstommen, skelettet och tänderna. Magnesium behövs för hjärtat, musklerna och cellernas funktion och omsättningen av kalcium är beroende av magnesium.
  • Kalcium är nödvändigt för uppbyggnad och läkning av ben och tänder, hormonproduktionen, musklers funktion, blodets koagulering samt nervernas funktion.
  • Järn behövs för att transportera syre från lungorna till kroppens vävnader och för att transportera bort koldioxid (en restprodukt) från blodet till lunogrna. Järn är även nödvändigt för håret, blodets PH-värde, cellernas avgiftning, produktion av DNA samt för koncentrationsförmågan.
  • Antioxidanter som bland annat skyddar mot cancer.

Små frön med stor kraft

  • 8 ggr mer omega-3 än lax
  • 15 ggr mer magnesium än broccoli
  • 5 ggr mer kalcium än mjölk
  • 3 ggr mer järn än spenat
  • 3 ggr mer antioxidanter än blåbär

Källor:
halsosidorna.se/
http://xn--chiafrn-f1a.com/

Lämna ett svar